Verminderde registratierechten voor wie ingrijpend energetisch renoveertBen je van plan om een woning aan te kopen en die binnen 5 jaar volledig te renoveren? Dan betaal je in bepaalde gevallen maar 5% registratierechten. 

In Vlaanderen betaal je standaard 10% registratierechten op de aankoopsom van de woning. Deze belasting wordt verlaagd naar 6% als het gaat om een enige, eigen woning en als je aan alle voorwaarden voldoet. Wie een woning koopt en die binnen 5 jaar ‘ingrijpend energetisch’ renoveert, geniet van een nog lager tarief, namelijk 5%. Deze korting krijg je al vóór de start van de werken. Zo hou je meer geld over om te investeren in een energiezuinige woning. 
 
Ingrijpende energetische renovatie (IER) 
 
Een ingrijpende energetische renovatie (IER), is een renovatie waarbij: 
· minstens 75% van de buitenschil wordt geïsoleerd 
· het verwarmings- of koelingssysteem volledig vervangen wordt door een hernieuwbare energietechniek (zonnepanelen, warmtepomp enz.) 
 
Voor de start van de werken moet je een bouwaanvraag of melding indienen. Na afloop moet je binnen 5 jaar aantonen dat je inderdaad ingrijpend energetisch renoveerde. De medewerking van een architect is hierbij noodzakelijk. Ook verwittig je vooraf de notaris zodat hij of zij het verlaagde registratietarief opneemt in de notariële akte. 
 
Premies voor renovatie 
 
Je kan je recht op verminderde registratierechten combineren met premies voor renovatie, zoals de premies van je netbeheerder, de EPC-labelpremie en/of de totaalrenovatiebonus. Check voor welke premies jouw renovatie in aanmerking komt op premiezoeker.be. 
 
Nieuw: ook 5% voor sloop en heropbouw 
 
Bij aankoop van een woning vanaf 2021 kan de combinatie van sloop en heropbouw ook in aanmerking komen voor het verlaagde tarief van 5%. Voor het bouwen van een nieuw huis geldt tot en met 2022 een verlaagd BTW-tarief van 6% bij afbraak en heropbouw. 
 
Vermindering registratierechten bescheiden woning 
 
Het vroegere groot en klein beschrijf werd een aantal jaar geleden afgeschaft. Wel genieten kopers van een korting van 5600 euro op de registratierechten als ze een woning kopen van minder dan 200.000 euro (en in bepaalde kernsteden 220.000 euro). Werd daarbij ook ingrijpend energetisch gerenoveerd, dan bedraagt de korting 4.800 euro. 
 
Welke renovatiewerken komen in aanmerking voor een IER? 
  • Dak- of zoldervloerisolatie 
  • Buitenmuurisolatie 
  • Spouwmuurisolatie 
  • Kelder- of vloerisolatie 
  • Nieuwe beglazing 
  • Zonneboiler 
  • Warmtepomp