Renovatieverplichting '23 wat verandert er als je een energieverslindende woning aankoopt?Koop je vanaf 1 januari 2023 een woning of appartement met EPClabel E of F? Dan moet je die verplicht renoveren naar label D of beter, binnen 5 jaar na de aankoop. Maakt dat het minder interessant om deze energieverslindende woningen aan te kopen of biedt het juist ook kansen?
 
Waarom de renovatieverplichting?
De Vlaamse regering wil de woningmarkt steeds verder verduurzamen. De renovatieverplichting naar EPC-label D is een tussenstap, met als uiteindelijk doel dat in 2050 alle woningen een A-label hebben. Voorlopig heeft nog maar 4,6% van het woningaanbod het A-label.
 
Het EPC-label
Wie zijn woning verkoopt of verhuurt, moet een EPC-attest kunnen voorleggen. Op dit energieprestatiecertificaat (EPC) staat onder andere een energiescore die
aangeeft hoe energiezuinig een woning of appartement is. Om die score en het EPC-label te bepalen, bekijkt een deskundige:
Het EPC van je woning verbeteren
Op het EPC-attest vind je ook adviezen van de energiedeskundige omtrent energiebesparende maatregelen. De isolatie van het dak heeft het meeste impact op de energiescore, daarna de isolatie van de muren en de vloer. Vervolgens kan je bekijken hoe je je woning zo duurzaam mogelijk kan verwarmen.
 
Hoeveel kost het?
Een renovatie brengt uiteraard kosten met zich mee, maar er zijn ook een aantal voordelen waarvan je kan profiteren:
 
 
Lagere aankoopprijs
Een woning die nog gerenoveerd moet worden, heeft vaak een lagere aankoopprijs. Zo houd je nog budget over om de woning energiezuinig te maken en te renoveren naar je eigen smaak. Tel daar de verlaagde registratierechten, verbouwpremies en de rentesubsidie bij op, en wie weet is het voor jou juist interessant om een te renoveren woning aan te kopen.
 
Wil je hierover graag meer informatie of advies?
Vraag het aan één van de habicom-vastgoedexperten. Maak een afspraak via hallo@habicom.be of 03 449 42 41