10 vragen en antwoorden over het asbestattestVanaf 23 november 2022 moet je verplicht een asbestattest voorleggen bij de verkoop van je huis of appartement, als het gebouw van voor 2001 dateert. De Vlaamse regering wil Vlaanderen namelijk tegen 2040 volledig asbestveilig maken, omdat asbest kankerverwekkend kan zijn. 
  
1. Wat is een asbestattest? 
Het asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Het beschrijft welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. 
 
2. Waar kan ik een asbestattest laten opmaken? 
Onze habicom-experten helpen je hier graag mee verder: neem snel contact op via 03 449 42 41 of hallo@habicom.be en ontvang tijdig je attest. 
  
3. Hoe wordt een asbestinventarisatie uitgevoerd? 
Alleen een deskundige mag een asbestinventarisatie opmaken van een gebouw. Volgens de wetgeving mag die inventarisatie niet destructief verlopen. Er hoeven dus geen zaken uitgebroken te worden om op zoek te gaan naar asbest. Echter er mogen wel puntstalen genomen worden, bijvoorbeeld als er een vermoeden is dat een bepaalde toepassing asbest bevat. 
 
4. Hoe groot is de kans dat er asbest wordt gevonden in mijn woning of appartement? 
Er zijn meer dan 4000 toepassingen waar men vroeger onder andere asbest voor gebruikte. De bekendste zijn golfplaten. Asbest kan ook aanwezig zijn in dakleien, isolatie van verwarmingsleidingen, stucwerk enz. OVAM schat de kans dat je asbest aantreft op 70 tot 90%, tenzij er een totaalrenovatie heeft plaatsgevonden. 
 
5. Wanneer is een asbestattest verplicht? 
Het asbestattest is verplicht voor alle gebouwen die gebouwd zijn voor 2001. Gaat het om een recentere woning? Dan is een attest niet nodig. De verkoop van asbest werd namelijk verboden in 2001. Tegen 2032 zal élke eigenaar van een woning, gebouwd voor 2001, over een asbestattest moeten beschikken. Of je die nu verkoopt of niet. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders. 
 
6. Op welk moment moet je over een asbestattest beschikken? 
Het asbestattest moet er nog niet zijn als je de woning te koop zet. Pas bij de werkelijke eigendomsoverdracht, dit kan het compromis of de akte zijn (als er een aankoop- verkoopbelofte getekend is), moet het asbestattest aanwezig zijn. Echter het is verstandig om al eerder een attest aan te vragen, want de kans is groot dat kandidaat-kopers al bij de bezichtiging zullen informeren naar de eventuele aanwezigheid van asbest. 
 
7. Is asbest in een woning een probleem? 
Zolang asbest goed in ander materiaal vastzit, is er geen probleem. Echter als er sprake is van losgebonden asbest of asbest in een slechte staat, dan kunnen er losse asbestvezels vrijkomen. Iemand die langdurig veel asbestvezels inademt, kan longkanker of longvlieskanker krijgen. 
 
8. Er is onveilige asbest gevonden in mijn woning of appartement, wat nu? 
Onveilige asbest moet verwijderd of beveiligd worden. Wil je hierover graag meer advies? Neem contact op via 03 449 42 41 of hallo@habicom.be 
 
9. Hoeveel kost een asbestattest? 
Afhankelijk van de grootte van het pand, de beschikbare documentatie en het aantal stalen dat de controleur moet nemen, ligt de prijs van een inspectie tussen 300 en 600 euro (exclusief btw). Eventuele extra staalnames kosten tussen 40 en 60 euro. OVAM rekent ook nog 50 euro per attest aan. 
 
10. Waar kan ik terecht voor meer informatie? 
Onze habicom-experten helpen je graag verder. Neem contact op via 03 449 42 41 of hallo@habicom.be, of kom langs in één van onze kantoren.