Vastgoedprijzen blijven stijgenOndanks alle berichten van de afgelopen periode dat de vastgoedmarkt sterk aan het afkoelen is, blijven de prijzen van woningen en appartementen stijgen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Notarisbarometer.  

De gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen steeg met 7,6% en de prijs van een appartement met 3,1%. Bij habicom is die trend ongeveer hetzelfde, de prijzen van woningen stegen met 7,18% en die van appartementen met 4,87%. 

Wel werden er iets minder woningen verkocht in dezelfde periode vorig jaar, maar het gaat om slechts 1,4%Bij habicom was de terugloop zelfs nog minder, namelijk 0,5%. De verwachte negatieve impact van de energiecrisis en de stijgende hypotheekrente op de huizenmarkt, blijft dus voorlopig uit. 

De reden hiervoor zou zijn dat veel jongeren onder de 30 toch besluiten om een woning aan te kopen, ondanks de hoge prijzen. Zij willen liever kopen dan huren en zijn bereid om daarvoor een extra inspanning te doen. Ook hopen ze te profiteren van de huidige hypotheekrente. Die steeg het voorbije jaar weliswaar van gemiddeld 1,62% naar 3,03% (voor een lening met vaste rentevoet op 25 jaar), maar de verwachting is dat de hypotheekrente nog verder stijgt in de komende tijd. Door nu aan te kopen hopen jongeren die toekomstige stijging voor te zijn.  

Bij de oudere doelgroep is het tegenovergestelde zichtbaar. Zij kopen een appartement veelal als investering en om te verhuren. Door de stijgende inflatie zijn ouderen op dit moment meer terughoudend en stellen ze hun aankoop uit.