Beperking huurindexering vanaf 1 oktober voor woningen met slechte epc-waardeDe Vlaamse regering heeft dit weekend, namelijk vanaf 1 oktober, de bevriezing van de huurindexering aangekondigd als één van de energiemaatregelen. De huurprijzen van huizen en appartementen die onvoldoende energiezuinig zijn, worden tijdelijk geheel of gedeeltelijk bevroren.

Als verhuurder van een woning mag je in principe jaarlijks de huurprijs indexeren. In de Septemberverklaring werd echter beslist dat deze huurindexatie beperkt of volledig uitgesloten wordt, voor minder energiezuinige huurwoningen, om de huurders - die nu een hoge energierekening ontvangen - te beschermen. 
 
Concreet betekent dit dat:
- huurwoningen met een EPC-label van E en F niet geïndexeerd mogen worden gedurende 1 jaar
- huurwoningen met een EPC-label D voor 50% van de gezondheidsindex mogen doorgerekend worden
- er voor huurwoningen met een EPC-label A, B en C geen beperking geldt
 
Geen EPC = geen indexatie
Als er geen EPC is, mag er niet geïndexeerd worden. Echter sinds 2009 is het verplicht om een EPC-attest te hebben bij verhuur.
Wie over een EPC- attest beschikt van vóór 01-01-2019, kan aan de hand van het EPC-kengetal (kWH/m²j) het EPC-label achterhalen via onderstaande omzettingstabel:
Tijdelijke maatregel
Deze bevriezingsregel is enkel van toepassing op de private huurmarkt en dus niet op handelspanden of studentenkoten. De maatregel is geldig van 1 oktober 2022 tot 30 september 2023. Indexaties die vóór 1 oktober 2022 zijn gebeurd, blijven dus gewoon verder lopen.