De impact van de Oekraïnecrisis op onze woonlastWe merken allemaal in onze portemonnee dat het leven duurder wordt. Door de coronapandemie en de Oekraïnecrisis stijgen de grondstofprijzen, en betalen we meer in de supermarkt en aan de benzinepomp. Maar ook onze woonlast neemt een steeds grotere hap uit het budget, al is de impact daarvan voor de ene duidelijker voelbaar dan voor de andere.  
 
De woonlast is de kost die je betaalt voor energie en huur of kredietaflossing. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) maakte onlangs een analyse van deze kosten. Daaruit bleek dat eigenaars van een nieuwbouwwoning de crisis het minst voelen, vanwege het lage energieverbruik van hun woning.  
 
Gezinnen in een slecht geïsoleerde huurwoning daarentegen, worden veel harder geraakt. Sommigen hebben de helft meer kosten dan vorig jaar. Bovendien kan de huur ook verhoogd worden door de indexering. Zo voelen huurders zowel de impact van de hogere energiefactuur als de stijgende huurprijzen. 
 
Dit in tegenstelling tot degenen die een woning of appartement hebben aangekocht. De rentevoeten voor hypothecaire leningen liggen namelijk meestal vast. Echter de stijgende energieprijzen zijn ook bij deze groep voelbaar, want voor een bestaande woning beslaat de energiecomponent ongeveer een kwart van de woonlast. Het loont dus om een energetische renovatie uit te voeren. Volgens de VCB kan de aflossingslast hiervan zelfs volledig worden afbetaald met de besparing op de energiefactuur. Bovendien verhoogt de eigenaar hiermee ook nog eens de waarde van zijn woning en het wooncomfort. 
 
Wil je zelf je woonlast verlagen? Bijvoorbeeld door te kopen in plaats van te huren? Of door te verhuizen naar een energiezuinigere woonst? Een vastgoedexpert zoals habicom kan je informeren over de mogelijkheden en advies geven.