Stijging vastgoedprijzen neemt afDe eerste tekenen dat de vastgoedmarkt afkoelt, zijn er. En dat is goed nieuws voor wie op zoek is naar een nieuwe thuis.
 
Na de lockdowns die we hebben meegemaakt, zijn de prijzen van vastgoed in Vlaanderen fenomenaal gestegen. Het leek wel of er geen rem op stond. Maar die blijkt er wel degelijk te zijn.
 
In de eerste 3 maanden van dit jaar was er ‘slechts’ een stijging van 1,2%.  Kortom het lijkt erop dat onze vastgoedmarkt op weg is naar een stabilisering.
 
De stijgende rentevoeten, maar ook de stijgende materiaalprijzen, liggen zeker mee aan de basis van deze afkoeling.  We merken ook bij habicom dat kandidaat-kopers zich zeer bewust zijn van het feit dat de kosten voor een renovatie fors gestegen zijn.  Bij habicoms klusjesdienst zien we dat de materiaalprijzen soms meer dan verdubbelen: Voor een OSB-plaat die een jaar geleden 12€ kostte, moet je nu 28€ neertellen.  
 
Toch is het nog steeds een goed moment om vastgoed te verkopen. De gemiddelde vastgoedkoopkracht van de Belgen blijft hoog in vergelijking met andere Europese landen.  Een Belgisch gezin bestaande uit twee personen met een gemiddeld inkomen kan in België een woning van 98m2 aankopen, tegenover slechts 64m2 in Frankrijk en 66m2 in Duitsland.
 
Vandaag investeren in vastgoed is de beste manier om je te beschermen tegen de uitzonderlijk stijgende consumptieprijzen.  Als je vandaag aankoopt, leg je de kostprijs van je krediet en de aankoop van je vastgoed vast voor de komende 20 jaar.  Met de inflatie zullen immers de inkomens maar ook de vastgoedprijzen (en huurprijzen) stijgen in de loop van de jaren.