Koop nu al aan 3% registratierechten!Vanaf 1 januari 2022 verlagen de registratierechten voor een enige en eigen woning van 6% naar 3%. Kan je de aankoop van je droomwoning daarom best uitstellen tot volgend jaar? Nee, want je kan nu al profiteren van dit lage tarief. 

 

Welk tarief van toepassing is, hangt namelijk af van de datum van de akte. De akte moet verleden worden binnen 4 maanden na het tekenen van de compromis. Het is dus binnen die tijdspanne mogelijk om dit jaar nog tot aankoop over te gaan, de akte begin volgend jaar te tekenen en zo 3% ipv 6% registratierechten te betalen. 

Maar let op: wie weet komt het voor jou voordeliger uit via het oude systeem. Op het moment dat je namelijk kiest voor het 3%-tarief, vervalt de meeneembaarheid van eerder betaalde registratierechten. Tot en met 31 december 2023 geldt een overgangsperiode, waarbij je kan kiezen voor 3% registratierechten betalen zonder meeneembaarheid of 6% met meeneembaarheid. 

 

 

Ben je benieuwd wat in jouw specifieke situatie het voordeligst is? Neem contact met ons op voor een gratis en persoonlijk advies. 

 

 

Deze tarieven veranderen ook 

Bovengenoemde geldt voor wie een enige en eigen woning aanschaft. Echter ook in sommige andere gevallen wijzigen de tarieven: