Grote drukte op de vastgoedmarktDat de verkoop van vastgoed hoge toppen scheert de laatste maanden is een feit. ‘En daarover kunnen we ook getuigen bij habicom’, zegt Naranjo Decamps van habicom.  ‘We hebben het eerste half jaar van 2021 maar liefst 49% meer eigendommen verkocht dan in dezelfde periode in 2020. Dat de lockdown van vorig jaar daar voor iets tussenzit, is een zekerheid, maar het is niet de enige reden. Er is gewoon bijzonder veel beweging op de vastgoedmarkt. En dat niet alleen in de verkoop, ook het aantal verhuringen steeg bij habicom met bijna 20% tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar. Hier is duidelijk een verklaring voor. Door zoveel binnen te zitten en verplicht thuis te werken zijn zowel kopers als huurders gaan beseffen dat die extra kamer, die tuin of dat terras echt wel een serieuze meerwaarde zou zijn. Daarom is er ook zo'n grote vraag naar woningen en appartementen met een leuk terras of tuin’, verklaart Naranjo. 

Ook prijzen stijgen mee
 
Met de stijging van het aantal transacties zijn ook de verkoopprijzen fenomenaal gestegen.  'Vooral in de populaire zuidrand van Antwerpen merken we opmerkelijke stijgingen.  Woningen en appartementen die via habicom verkocht worden tussen de 10 en 30% boven de vraagprijs, zijn geen uitzonderingen meer.  Sommige eigenaars geloven hun oren niet als we hen opbellen om te laten weten wat de hoogste bieding is die we mochten ontvangen voor hun eigendom.'
 
Adempauze
 
‘Toch verwachten we deze zomer een adempauze op de markt. Het zal voor velen immers de eerste keer zijn dat ze, na meer dan één jaar, eens opnieuw op vakantie kunnen gaan. Ik voorspel dat we vooral een bijzonder druk najaar gaan krijgen. Want ook op vakantie worden er dikwijls beslissingen genomen om de stap te zetten en op zoek te gaan naar een nieuwe woonst.  Wij voorzien bij habicom vanaf september nog vier nieuwe collega’s om de voorspelde drukte op de markt aan te kunnen. Kwestie van dezelfde kwalitatieve service te kunnen blijven garanderen zoals nu’, besluit Naranjo.