Het belang van de juiste schatting van een eigendom


 

Hoeveel is mijn eigendom waard en aan welke prijs zet ik het te koop? Het is één van de eerste en meest belangrijke vragen die verkopers zich stellen. Sommigen wagen zelf een gok of gebruiken een online tool, anderen schakelen een vastgoedexpert in. De juiste vraagprijs zorgt ervoor dat je de hoogst mogelijke marktprijs krijgt, maar andersom kan een verkeerde schatting ook negatieve gevolgen hebben.

Emotionele versus marktwaarde

De meeste eigenaars over- of onderschatten de waarde van hun woning.  Hier speelt vooral de emotionele waarde een rol.  Door er zolang gewoond (en gewerkt) te hebben, geef je automatisch ook een emotionele waarde aan je woning. Voor de koper speelt die emotionele waarde geen rol, die wil alleen de marktwaarde betalen.

Online schattingstool

Op het internet kan je zowel gratis als tegen betaling een schattingsverslag laten maken van je woning. De meeste tools gebruiken informatie uit een database over panden in de buurt om tot een prijs te komen. Echter factoren als de afwerkingsgraad en verschillende omgevingsfactoren worden niet meegenomen.

Vastgoedexpert

Een vastgoedexpert, uit de buurt van je woonst, kijkt naar alle aspecten bij het bepalen van de waarde en de daaraan gekoppelde verkoopprijs. Toch blijkt uit ons eigen recente onderzoek dat de prijzen enorm kunnen verschillen. Sommige makelaars schatten te laag, zodat de woning zo snel mogelijk verkocht raakt. Anderen beloven juist een (te) hoge verkoopprijs om de klant binnen te kunnen halen en dat is niet zonder enig risico.  Het risico van een te hoge prijs is dat een pand lang te koop staat en dat potentiële kopers zich gaan afvragen of er iets mis is met de woning.   Kortom een correcte prijszetting, van een eigendom, is de basis om de hoogst mogelijke verkoopprijs te bereiken.