Onze opinie: zullen woningprijzen dalen?Onze economie krijgt stevige klappen door de zware maatregelen die er werden genomen om het coronavirus klein te krijgen.  De vastgoedsector ontsnapt daar ook niet aan. 

50% minder

Omdat sinds midden maart alle vastgoedkantoren gesloten zijn en geen bezoeken meer plaatsvinden wordt er natuurlijk (quasi) niets meer verkocht. En dat zien we ook aan het zoekgedrag van de mensen. Een studie van ING toont aan dat er op Google, tijdens de lockdown light, 50% minder gezocht werd naar vastgoed. Als we de notariscijfers bekijken, zien we in het eerste kwartaal dat het aantal transacties al met 8% is gedaald en wellicht zal zich dat doorzetten in het tweede kwartaal van dit jaar.
 

Beperkte prijscorrectie

Volgens studies van KBC en ING zouden de woningprijzen in 2020 dalen met 2 tot 3%. Het zou de allereerst keer zijn, sinds begin jaren 80, dat de woningprijzen dalen. Toen zakten ze drie jaar na elkaar in de nasleep van de tweede olieschok.

Door de aanhoudende lage rente en een hogere (investerings) vraag naar vastgoed, omwille van de toegenomen risicoaversie op de financiële markten, zal de prijscorrectie beperkt blijven.
 

SNEL HERSTEL 

Maar het is een gegeven dat de vastgoedmarkt zich snel herstelt na een crisis.  Dat hebben we in het verleden al vaak gezien. Dat komt in de eerste plaats omdat veel vastgoedtransacties noodzakelijk zijn: mensen blijven verhuizen en hebben een dak boven hun hoofd nodig.  In de tweede plaats blijven we Belgen die met een baksteen in hun maag geboren zijn. En ten derde is er een groot vertrouwen van de Belgen in de stabiliteit van de vastgoedmarkt.

Als er geen opeenvolgende lockdowns komen ben ik er van overtuigd dat deze lichte daling, of noem het eerder correctie van de vastgoedprijzen, zich snel zal herstellen waardoor de prijzen stabiliseren. 

Naranjo Decamps
Vastgoedexpert
habicom