10 x vragen & antwoorden in tijden van CoronaDe afgelopen dagen werden we overspoeld met vragen omtrent de gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus.  Helaas merken we ook dat de situatie van dag tot dag evolueert en eigenlijk zelfs van uur tot uur. In deze FAQ trachten we een zo helder mogelijk antwoord te bieden op de meest gestelde vragen

 

faq 1: kunnen we nog steeds bij jullie terecht met onze vastgoedvragen?

Ja, habicom blijft van 08.00u tot 20.00u telefonisch en digitaal bereikbaar.  Het crisiscentrum voor Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat fysieke bezichtigingen tot en met 19 april niet toegelaten zijnMaar habicom zorgt voor een aantal digitale alternatieven zoals waardebepalingen vanop afstand. 

 

FAQ 2: kan ik mijn woning laten schatten tijdens de lockdown?

Je woning laten schatten tijdens de lockdown? Onze vastgoedexperten schatten jouw huis vanop afstand!!! Ontdek in dit filmpje hoe dat in z'n werk gaat! 👇

 

 

FAQ 3: WORDEN ER NOG NIEUWE VERKOOP & VERHUURDOSSIERS OPGESTART?

Ja, we gaan van start met een vrijblijvende en digitale waardebepaling, waarna onze vastgoedexperts een gedetailleerd verslag uitwerken. Vervolgens overlopen we telefonisch de verschillende verkoopstrategieën.

 

De verplichte documenten voor verkoop- of verhuurdossiers worden reeds opgevraagd, al moeten we hierbij wel een kleine kanttekening plaatsen. Elk dossier dient een aantal stappen te doorlopen, waarbij wij ook beroep moeten doen op een aantal externe partnersMomenteel zijn er bijvoorbeeld nog geen noodbepalingen vastgelegd voor het opmaken van EPC - attesten en elektrische keuringen, maar het Vlaams Energieagentschap (VEA) raadt de deskundigen af om nieuwe opdrachten uit te voeren. Hetzelfde geldt eveneens voor onze fotografen die zich in deze uitzonderlijke omstandigheden genoodzaakt voelen om hun activiteiten tijdelijk uit te stellen in het belang van ieders gezondheid... 

 

Vanzelfsprekend worden alle binnenkomende opdrachten ingeboekt en zodra de omstandigheden het terug toelaten, wordt u gecontacteerd om een afspraak in te plannen. We doen er met andere woorden alles aan om uw verkoop- of verhuurdossier zo snel mogelijk op de markt te brengen! Bovendien heeft habicom intern beslist om het publiciteitsbudget aanzienlijk te verhogen! Inmiddels zijn er reeds extra publiciteitscampagnes opgestart op de verschillende vastgoedwebsites, maar ook voor de offline media (o.a. in lokale magazines en kranten) zullen er extra middelen worden vrijgemaakt! 

 

FAQ 4: wat met de ondertekening van (huur) overeenkomsten?

Het was al eerder mogelijk om documenten digitaal te ondertekenen, maar het is pas in tijden zoals deze, dat we pas echt beseffen hoe snel, handig en milieuvriendelijk deze mogelijkheid is. Mocht een digitale ondertekening niet mogelijk zijn voor één van onze klanten, kunnen we uiteraard ook nog vertrouwen op de post!

 

FAQ 5: Is een plaatsbeschrijving nog mogelijk? 

Voor lopende dossiers mag er een plaatsbeschrijving opgemaakt worden, maar alleen indien dat gebeurt op mandaat dat garandeert dat de huurder en verhuurder niet aanwezig zijn. De FAQ van de Vlaamse overheid maakt geen onderscheid tussen bewoonde en niet-bewoonde panden. Ook in bewoonde panden mag dus een plaatsbeschrijving worden opgemaakt, op voorwaarde dat de hygiënemaatregelen strikt gerespecteerd worden. Positief is dat de Vlaamse regering uitdrukkelijk bevestigt dat de schriftelijke procedure naderhand de tegensprekelijkheid garandeert. Correcte uitvoering van de schriftelijke procedure is dus cruciaal.

Op de plaatsbeschrijving wordt best vermeld dat deze in coronatijden is opgemaakt. Een formulering die men hiervoor kan gebruiken: ‘Deze plaatsbeschrijving werd opgemaakt op ….. (datum), een tijdstip waarop de bijzondere maatregelen met het oog op de bestrijding van de verspreiding van het Covid-19-virus van kracht waren.’

 

FAQ 6: verhuizen, wat nu?

Een dringende verhuis wordt als een essentiële verplaatsing aanzien en mag dus doorgaan, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Het wordt aangeraden om niet-noodzakelijke verhuizen uit te stellen. Hou er wel rekening meer dat veel verhuisfirma’s hun activiteit hebben stopgezet.

 

FAQ 7: hoe ONTVANG ik de sleutels van mijn (huur) woning?

Een sleuteloverhandiging mag dus nog steeds plaatsvinden in functie van een verhuis. Uiteraard zijn ook hier de regels van social distancing een absolute must! Woon je niet veraf? Dan brengen we de sleutels tot bij u! Indien dit niet het geval is, spreken we buiten af aan de huurwoning voor de sleuteloverdracht. Hou er rekening mee een eigen balpen mee te brengen, gezien u een ontvangstdocument dient af te tekenen...

 

FAQ 8: WAT ALS DE NOTARIËLE AKTE NIET KAN DOORGAAN TIJDENS DE CRISIS?

De notariskantoren blijven open, maar proberen de fysieke contacten zoveel mogelijk te beperken. De Notarissen hebben van de Vlaamse overheid ook twee maanden extra tijd gekregen (zes in plaats van vier maanden) voor het verlijden van notariële aktes. Op dat moment is ook de registratiebelasting verschuldigd. 

Zit je in een situatie waarin je je eigen woning verkoopt en je het geld dat dit oplevert nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning? Zorg dan dat je bij het herinplannen van de verschillende aktes - nl.: verkoop eigen woning enerzijds en aankoop nieuwe woning anderzijds - er rekening mee houdt om deze weer in dezelfde volgorde in te plannen. Zo vermijd je dat je een overbruggingskrediet nodig hebt. Je kan uiteraard ook altijd bellen of mailen naar je notariskantoor om te vragen wat je precies te doen staat.

 

FAQ 9: aflossen van mijn woonlening?

Er zijn een aantal noodmaatregelen van kracht om de burger en bedrijven te ondersteunen in tijden van corona. Zo hebben de overheid en de Belgische banken afgesproken om particulieren die in geldnood zitten door het coronavirus, bij te springen. Wie tijdelijk zijn woonkrediet niet kan aflossen, kan zijn bank vragen om zonder kosten tot 6 maanden uitstel van kapitaalaflossing te krijgen.

 

FAQ 10: habicom beheer

Ook habicom beheer tracht via telewerk en digitale communicatie de continuïteit van hun diensten te garanderen. Algemene vergaderingen mogen tot op heden echter niet doorgaan tot en met 19 april. Dringende herstellingen (*) aan een gebouw kunnen uiteraard wél doorgaan, gezien dit als essentiële verplaatsing wordt aanzien. Evenwel geldt ook hier dat de regels inzake social distancing gerespecteerd moeten worden. 

Ondertussen werd door het kabinet van Minister Geens gecommuniceerd dat de algemene vergadering na afloop van de crisisperiode binnen de 5 maanden moet plaatsvinden.

(*) Heeft u zelf een dringende herstellingen in uw WONING OF APPARTEMENT? Hiervoor kan u steeds terecht bij onze habicom klusjesdienst!

 

Hopelijk vond je in deze blog een antwoord op al uw vastgoedvragen. We houden de actualiteit nauwlettend in de gaten en updaten waar nodig. Kortom u mag, ook in deze periode, voor de volle 100% op ons rekenen! Heb je nog andere vragen?  Neem contact op met onze habicom vastgoedexperten: 

 

 

wij zorgen voor uw huis, vanuit onze thuis!

 

 

 
Bronnen: