Kabeljauw uit de oven met puree, groene salsa en gekonfijte kerstomaatjesWeet je het nog? In 2011 deed Naranjo mee aan het tv-programma 'Komen Eten'. Hij maakte dit heerlijk gerecht dat bijzonder goed in de smaak viel! Speciaal voor de 19e editie van ons WONEN magazine, dook hij samen met zijn kinderen de keuken in, maakten ze opnieuw deze 'klassieker' en deelt hij het recept met jou:
 
Ingrediënten 
(Voor 4 personen) 
 
4 stevige stukken kabeljauwfilet op vel (200g/stuk) 
Kleine kilo kerstomaatjes 
100g kristalsuiker 
 
Groene salsa: 
Vers basilicumplantje 
Vers pakje bladpeterselie  
Potje kappertjes  
Potje augurken  
Goeie mosterd  
Olijfolie (of druivenpitolie)  
Witte wijnazijn  
Honing 
 
Puree:  
1kg zachtkokende aardappelen 
Rucola sla  
rolletje geitenkaas  
1 eidooier  
muskaatnoot  
zout  
peper 
 
Bereiding
We starten met het maken van onze smeuïge puree. Schil de aardappelen en kook ze in lichtgezouten water tot op het moment dat ze vlotjes van je vork vallen. De aardappelen worden afgegoten en gebloemd op het vuur (op een zacht vuurtje kort het resterende water uit de aardappelen laten bloemen). 
 
De aardappelen kunnen gepureerd of geprakt (als je houdt van stukjes in je puree) worden. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout en roer de geitenkaas erdoor in kleine blokjes. Doordat de aardappelen nog warm zijn zal deze kaas opgenomen worden in de puree. Roer de rucola er pas op het laatste door zodat deze niet te plat wordt. 
 
De groene salsa gaan we maken door een handvol verse basilicum- en peterselieblaadjes met wat kappertjes, augurken, een lepel mosterd, olijfolie, witte wijnazijn en een lepel honing te mixen. Het resultaat moet een felgroene en frisse saus zijn. 
 
Bereid de kabeljauw à la minute zodat hij lekker sappig blijft. Bak de kabeljauw kort aan in een warme braadpan met olijfolie (eerst de velkant) langs beide zijden. Kruid met peper en zout. Als hij aangebakken is, mag hij verder garen in een schotel in een voorverwarmde oven (bedekt met aluminiumfolie) gedurende 20 minuutjes op 180 graden. 
 
Was de kerstomaatjes en snijd ze doormidden. Stoof aan in olijfolie en kruid met een beetje peper en zout. Voeg de suiker toe en laat de tomaatjes verder stoven (konfijten). 
 
 
Presentatie
 
Op de voorverwarmde borden dresseren we een lepel van de felgroene salsa. We vullen een goeie halve ring met de puree van geitenkaas en rucola. Hierop dresseren we de kabeljauw die we afwerken met een blaadje basilicum. Langs het torentje van puree en kabeljauw scheppen we enkele lepeltjes van de gekonfijte kerstomaatjes. 
 
Eet smakelijk!