habicook: fazantfilet met ovengroenten en cognacsausEen feestgerecht op tafel toveren voor de eindejaars-periode hoeft helemaal niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. Dit heerlijke gerechtje is eenvoudig en gemakkelijk voor te bereiden, zodat je zelf mee met je 'bubbel-gasten' kan genieten.
 
Ingrediënten
 
Groentenschotel: pastinaak, wortel, raapjes, zoete aardappel, courgette, … olijfolie, peper, zout, look en kruiden die je zelf lekker vindt (tijm, rozemarijn, oregano, …).
Fazant: fazantfilet, boter, peper, zout.
Saus: 1 ui, 2 wortels, 2 stengels selder, boter, tijm, laurier, peper, zout, wildfond (bv Lacroix), room en cognac, karkas fazant of enkele kippenvleugels.
 
Groentenschotel

Maak de groenten schoon, schil en snij in kleine stukken volgens hardheid van de groenten (bv: wortel in kleinere stukjes dan raap) zodat de gaartijd van alle groenten ongeveer gelijk is. Verdeel alle groenten in een grote ovenschotel, besprenkel met olijfolie en kruid voldoende af.
Laat ongeveer een uur garen in een oven verwarmd op 180° celsius (roer af en toe de groenten om, zodat deze bovenaan niet uitdrogen).
 
Fazant
 
Verhit de boter in de pan en korst de fazantfilet aan beide zijden goed aan (kruid met peper, zout). Enkel aankorsten, dus niet doorbakken. Dit doen we in de oven een 15-tal minuten voordat de gasten aan tafel zitten.
 
Saus
 
Snij ui, wortel en selder fijn, voeg enkele stukken van de karkas fazant of kippenvleugels toe en bak stevig aan in boter. Voeg na 5 minuten een scheut cognac
toe en flambeer. Voeg vervolgens wildfond, room, tijm en laurier toe en laat het geheel sterk reduceren om vervolgens te zeven. Kruid de saus af met flink wat
peper en breng op smaak met zout. Voeg tenslotte enkele koude klontjes boter al roerend toe, waarbij het vuur zeer zacht staat.
 
wijntip:
Demuerte One – Spanje
(90 % Monastrell – 10 % Cabernet Sauvignon)
met dank aan Caveman Wines Mortsel.