Op vakantie? Laat je woning veilig achter met onze tipsVertrek je binnenkort op vakantie? Het doet goed om ertussenuit te gaan en de dagelijkse sleur achter je te laten. Dat is echter niet het enige dat je achterlaat, ook je woning blijft onbewoond achter! Tijdens de zomermaanden komen woninginbraken beduidend vaker voor. Je woning voor 100% beschermen tegen inbrekers is helaas niet mogelijk, maar je kan er wel voor zorgen dat het minder interessant wordt om je huis binnen te dringen. Met onderstaande tips vertrek je met een gerust hart op reis!

Voorzorgsmaatregelen in en rond je woning
Sociale controle
 
Verwittig voor je vertrek je buren en familie dat je op reis gaat. Een goede buur houdt met plezier een oogje in het zeil. Het is ook altijd handig een sleutel achter te laten. Zo kan er snel ingegrepen worden als er iets gebeurt, bijvoorbeeld bij een overstroming.
 
Bij een langere afwezigheid, laat je best ook iemand de brievenbus leegmaken. Een overvolle brievenbus laat duidelijk zien dat er niemand thuis is. Als die persoon dan ook nog eens de rolluiken of gordijnen 's morgens en 's avonds voor jou wil openen en sluiten, lijkt het alsof er echt iemand aanwezig is. Verder kan je ook gebruik maken van een timer of domoticasysteem om enkele lampjes op bepaalde tijdstippen in- en uit te schakelen. Met deze trucjes krijgt je woning een bewoonde indruk en verminder je de kans op inbraak tijdens jouw afwezigheid.
 
Afwezigheidstoezicht aanvragen
 
Zeker bij langere afwezigheid is het aangeraden om de lokale politie hiervan op de hoogte te stellen. Kies je voor gratis vakantietoezicht door de politie, dan passeert de patrouille regelmatig langs je woning. Ben je onzeker of je woning goed is beveiligd, contacteer dan je lokale diefstalpreventieadviseur. Hij controleert je huis op zwakke plekken en geeft tips. Beide diensten zijn gratis, en te boeken op www.politie.be/nl/e-loket
 
Woning beveiligen
 
Aanvullende maatregelen zijn bijvoorbeeld een alarminstalatie, camerabewaking of een parlofoon/videofoon zodat je kan zien wie je binnenlaat. Maar ook gecertificeerde sloten, rolluiken of een omheinig houden ongewenste gasten op afstand!
 
Sociale media
 
In het tijdperk van Instagram, Facebook, Twitter en andere sociale media is er niets leukers dan de thuisblijvers jaloers te maken met zonnige vakantiekiekjes. Echter realiseer je dat inbrekers ook kunnen meelezen als je profielen openbaar toegankelijk zijn! Hetzeflde geldt voor berichten op antwoordapparaten en automatische e-mailberichten.